Wpływ soku z bulw ziemniaka na czułość wykrywania kwarantannowych bakterii Ralstonia solanacerum [sprawcy brunatnej zgnilizny ziemniaka] klasycznym testem PCR Effect of potato tuber sap on the sensitivity of detection of quarantine bacteria Ralstonia solanacerum [the culprit of brown rot in potatoes] using the classic PCR test
Brunatna zgnilizna ziemniaka jest chorobą kwarantannową wymagającą czułej, szybkiej i specyficznej
diagnostyki. Jedną z bardziej skutecznych metod wykrywania bakterii R. solanacearum jest moleku-
larny test PCR. Przedstawiono metodę izolacji DNA, która umożliwia usunięcie inhibitorów polimerazy
DNA znajdujących się m.in. w soku z bulw ziemniaka. Efektem obecności tych związków w badanej
próbie DNA może być fałszywie negatywny wynik testu. Na podstawie otrzymanych rezultatów stwier-
dzono skuteczność opisanej metody izolacji DNA do wykrywania bakterii R.solanacearum. Uzyskano
porównywalne wyniki klasycznego testu PCR z DNA izolowanego z bakterii zawieszonych w soku z
bulw ziemniaka oraz z zawiesin w wodzie – bez inhibitorów reakcji PCR. Dzięki opracowanej metody-
ce izolacji DNA czułość testu PCR osiągnęła stosunkowo wysoki poziom wykrywania 5-15 komórek
bakteryjnych w badanej próbie.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00