Ziemniak to jedna z najbardziej popularnych roślin uprawnych zarówno w Polsce, jak i na świecie,
pełniących istotną rolę w żywieniu człowieka. Poza stanowiącą źródło energii skrobią ziemniaki bogate
są w wiele cennych składników mineralnych (głównie potas i magnez), witamin (C, B6), a także w
związki o właściwościach antyoksydacyjnych i prozdrowotnych (związki fenolowe – kwas chlorogeno-
wy; glikoproteiny – patatyny; glikoalkaloidy), które mogą chronić organizm człowieka przed chorobami
cywilizacyjnymi, jak cukrzyca, otyłość czy nowotwory.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00