Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of chitosan hydrolysate on the fungi alternaria solani, fusarium solani and rhizoctonia solani in vitro

Tytuł:
The effect of chitosan hydrolysate on the fungi alternaria solani, fusarium solani and rhizoctonia solani in vitro
Autorzy:
Shagdarova, Balzhima Ts.
Karpova, Natalia V.
Il’ina, Alla V.
Varlamov, Valery P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2131530.pdf
Data publikacji:
2021
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Polskie Towarzystwo Chitynowe
Tematy:
Alternaria solani
Fusarium solani
Rhizoctonia solani
chitosan
chitosan hydrolysate
Źródło:
Progress on Chemistry and Application of Chitin and its Derivatives; 2021, 26; 200-209
1896-5644
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Chitosan hydrolysate was obtained using nitric acid; the prevailing fraction had a molecular weight of 30 kDa and a deacetylation degree of 95%. The effect of chitosan hydrolysate when added to potato dextrose agar (PDA) in different concentrations (0.5, 1, 1.5, 2, 4, 6 and 8 mg/mL) was studied on the growth of the fungi Alternaria solani Sorauer, Fusarium solani (Mart.) Sacc. and Rhizoctonia solani J.G. Kühn. A. solani was the most sensitive to the addition of chitosan hydrolysate to PDA in radial growth experiments. On days 3 and 7 of incubation, the antifungal activity of the phytopathogen growth was 69%-92% and 69%-88%, respectively, in the concentration range of 0.5-2 mg/ml.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies