Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Evaluation of hydrophilic globules with sodium alginate containing a lactic acid– chitosan complex

Tytuł:
Evaluation of hydrophilic globules with sodium alginate containing a lactic acid– chitosan complex
Autorzy:
Małolepsza-Jarmołowska, Katarzyna
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2131517.pdf
Data publikacji:
2021
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Polskie Towarzystwo Chitynowe
Tematy:
anti-inflammatory drugs
hydrophilic globules
lactic acid-chitosan complex
physiological environment of vagina
vaginal mucosa
vaginal infections
Źródło:
Progress on Chemistry and Application of Chitin and its Derivatives; 2021, 26; 170-177
1896-5644
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
An important issue in the treatment of vaginitis is the amount of time the drug remains on the vaginal mucosa. If the contact time is too short, the drug cannot work effectively to ensure the correct pH in the vaginal environment. This study evaluated formulations of globules containing sodium alginate, lactic acid and chitosan with different pH and rheological properties. The experimental studies revealed that it is possible to produce a preparation with optimal pharmaceutical and application properties. The use of an appropriate ratio of lactic acid to chitosan in the complex and the appropriate concentration of sodium alginate produces a preparation with excellent properties to coat the surface of the vaginal mucosa.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies