Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

UNIT COSTS AND INCOME FROM SELECTED PRODUCTS IN 2019 – RESEARCH RESULTS IN THE AGROKOSZTY SYSTEM

Tytuł:
UNIT COSTS AND INCOME FROM SELECTED PRODUCTS IN 2019 – RESEARCH RESULTS IN THE AGROKOSZTY SYSTEM
KOSZTY JEDNOSTKOWE I DOCHODY WYBRANYCH PRODUKTÓW W 2019 ROKU – WYNIKI BADAŃ W SYSTEMIE AGROKOSZTY
Autorzy:
Skarżyńska, Aldona
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2130637.pdf
Data publikacji:
2021-06-21
Wydawca:
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Tematy:
koszty jednostkowe
produkty rolnicze
skala produkcji
opłacalność
unit costs
agricultural products
production scale
production profitability
Źródło:
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej; 2021, 367, 2; 148-163
0044-1600
2392-3458
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The main objective of the research was to assess the economic results of dairy cows, cattle for slaughter and porkers in 2019 depending on the scale of their production. The research was conducted on commercial farms, which sell their production. These farms were purposively selected from a representative farm sample that was in the field of observation of the Polish FADN system. Data describing the agricultural activities were collected in the AGROKOSZTY system, and then supplemented with data from the Polish FADN database. The results of the analysed production activities were influenced by production potential of farms, i.e. resources of land, labour and capital, their quality and the manner of use, but they were also dependent on external conditions (e.g. market). These impacts resulted in varying degrees of changes in the unit costs and price of products. In 2019, the income from the analysed production activities was within fairly wide limits. However, the positive impact of the size of the production scale was visible. In each group, there were farms where production was unprofitable, but in the case of large-scale production, the percentage of farms with an indicator below 100 was always the smallest.

Głównym celem badań była ocena wyników ekonomicznych produkcji mleka krowiego, żywca wołowego i żywca wieprzowego w gospodarstwach różniących się skalą ich produkcji w 2019 roku. Badania przeprowadzono w gospodarstwach towarowych, czyli takich, które swoją produkcję przeznaczają na sprzedaż. Gospodarstwa te wybrano celowo z reprezentatywnej próby gospodarstw, która znajdowała się w polu obserwacji systemu Polski FADN. Dane opisujące badane działalności zebrano w systemie AGROKOSZTY, a następnie uzupełniono danymi z bazy Polskiego FADN. Na wyniki badanych działalności produkcyjnych wpływ miał potencjał produkcyjny gospodarstw (tj. zasoby ziemi, pracy i kapitału), ich jakość i sposób wykorzystania, ale zależały także od warunków zewnętrznych (np. rynkowych). Oddziaływania te skutkowały różnym stopniem zmian w zakresie kosztów jednostkowych oraz cen realizacji produktów. W 2019 roku dochód, jaki zapewniły badane działalności produkcyjne, mieścił się w dość szerokich granicach. Korzystny wpływ wielkości skali produkcji był jednak widoczny. W każdej grupie występowały gospodarstwa, w których produkcja była nieopłacalna, ale w przypadku dużej skali odsetek gospodarstw ze wskaźnikiem poniżej 100 zawsze był najmniejszy.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies