COMPETITIVENESS OF POLISH AGRICULTURE IN THE CONTEXT OF GLOBALIZATION AND ECONOMIC INTEGRATION – COMPETITIVE POTENTIAL AND POSITION KONKURENCYJNOŚĆ ROLNICTWA POLSKIEGO W KONTEKŚCIE GLOBALIZACJI I INTEGRACJI GOSPODARCZEJ - POTENCJAŁ I POZYCJA KONKURENCYJNA
The aim of the research presented in this paper is to assess the competitive
potential of Polish agriculture (potential competitiveness) and the competitive
position of the Polish agri-food sector on the Single European Market
(SEM) with reference to the global context. The conducted research has proven
that Polish agriculture, while having significant production potential (potential
competitiveness) on a European scale, is at the same time characterized
by the significant structural deficiencies of this potential, which may adversely
affect he competitive position of Polish agriculture in the future. Poland’s inclusion
in the SEM area and the adoption of the rules of the Common Commercial
Policy resulted in the creation and diversion of trade in agri-food products, and
the comparative advantages achieved on the SEM became a source of favorable
export specialization, allowing for relatively good use of the currently existing
potential of agriculture and the food industry. This has resulted in the relatively
good competitive position of the Polish agri-food sector on the SEM. However,
in the long term, the ability to maintain or improve competitiveness in the future
will be determined by competitive potential. The Polish agri-food sector has
significant potential to increase exports and strengthen its competitive position
(also on non-EU markets), provided that strong foundations for the sector are
built, including an improvement in competitive potential.
Celem badań prezentowanych w artykule jest ocena potencjału konkurencyjnego
rolnictwa polskiego (konkurencyjności potencjalnej) i pozycji konkurencyjnej
zajmowanej przez polski sektor rolno-spożywczy na Jednolitym Rynku
Europejskim (JRE) z odwołaniem do kontekstu globalnego. Przeprowadzone
badania dowiodły, że rolnictwo polskie dysponuje znaczącym potencjałem produkcyjnym
(konkurencyjnością potencjalną) w skali europejskiej, jednocześnie
cechuje się znaczną wadliwością strukturalną tego potencjału, co może negatywnie
wpływać na pozycję konkurencyjną rolnictwa polskiego w przyszłości.
Włączenie Polski w obszar JRE i przyjęcie zasad Wspólnej Polityki Handlowej
wywołało efekty kreacji i przesunięcia handlu artykułami rolno-spożywczymi,
a przewagi komparatywne osiągane na JRE stały się źródłem korzystnej specjalizacji
eksportowej i pozwoliły na stosunkowo dobre wykorzystanie aktualnie
istniejącego potencjału rolnictwa i przemysłu spożywczego. Skutkuje to relatywnie
dobrą pozycją konkurencyjną polskiego sektora rolno-spożywczego na
JRE. Jednak w długim okresie o zdolności do zachowania lub poprawy konkurencyjności
w przyszłości decydował będzie potencjał konkurencyjny. Polski
sektor rolno-spożywczy ma znaczny potencjał zwiększania eksportu, wzmacniania
swojej pozycji konkurencyjnej (w tym na rynkach pozaunijnych), jednakże
pod warunkiem budowy silnych fundamentów sektora, wśród których mieści się
poprawa potencjału konkurencyjnego.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00