The purpose of the research is to evaluate the socio-economic consequences of increasing the area of agricultural land under organic farming in Poland. Increasing the share of organic farms in agricultural land could lead to a reduced agricultural production, which would pose a threat to food security. Implementing the principles of an integrated and precise production system of a greater range comparing to organic farming could be a competitive solution that would contribute to achieving the environmental and climate protection objectives to a greater extent, while maintaining the existing production rate. The implementation of the objectives was based on a comparative method: the authors compareorganic farms in Poland and Germany with farms applying conventional agricultural production systems. The research results demonstrate that implementing the Green Deal assumptions related to reaching 25% of agricultural land under organic farming in Poland, while maintaining the existing trends, will lead to a drop in agricultural production by approximately 11%. A competitive solution is to allocate the CAP funds to support pro-environmental measures and programs in the case of all farms. Participation in such programs should be voluntary.
Celem badań prezentowanych w artykule jest ocena gospodarczych i społecznych
skutków zwiększenia powierzchni użytków rolnych (UR) w użytkowaniu
gospodarstw ekologicznych w Polsce. Zwiększenie udziału gospodarstw
ekologicznych w UR mogłoby spowodować zmniejszenie poziomu produkcji
rolniczej, co zagrażałoby bezpieczeństwu żywnościowemu. Konkurencyjnym
rozwiązaniem mogłoby być wdrożenie zasad integrowanego i precyzyjnego
systemu produkcji o większym zasięgu niż uprawy ekologiczne, co w wyższym
stopniu przyczyniłoby się do realizacji celów środowiskowych oraz ochrony klimatu
przy zachowaniu dotychczasowego poziomu produkcji. W realizacji przyjętych
celów zastosowano metodę porównawczą: przedmiotem szczegółowych
badań są gospodarstwa ekologiczne z Polski i Niemiec przedstawione na tle
gospodarstw realizujących konwencjonalne systemy produkcji rolniczej. Wyniki
badań wskazują, że realizacja założeń Zielonego Ładu o zwiększeniu udziału
produkcji ekologicznej do 25% powierzchni UR w Polsce przy zachowaniu dotychczasowych
tendencji spowoduje spadek produkcji rolniczej o około 11%.
Rozwiązaniem konkurencyjnym jest skierowanie środków WPR na wspieranie
działań i programów prośrodowiskowych we wszystkich gospodarstwach.
Uczestnictwo w tych programach powinno być dobrowolne.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00