Not always do households manage purchased food efficiently, as evidenced
by the scale of wasted food. As results from the PROM study on food waste,
an average of 3.9 kg of food (including edible and inedible parts) was thrown
away in a household per week. Understanding the determinants of household
food waste is a key aspect to develop and implement education programs aimed
at consumers. The aim of the study was to conduct segmentation and identify
groups of consumers characterized by similar food handling, with particular
emphasis on food waste. Segmentation conducted on a representative group of
Poles over 18 years of age enabled the identification of five clusters. The identified
groups of consumers differ in the following aspects: the number of adults,
the number of children, a subjective assessment of the financial situation,
the percentage of food expenses. It was found that cluster E, representing households with children, prepared meals at home most often. At the same time, persons
from this group most often threw out wilted fruit and vegetables, as well as
potatoes, rice, and pasta. Cluster D, declaring high food expenses (61-100%),
at the same time much less frequently, compared to the other groups, used meat
from soup, cooked potatoes, rice, and pasta to prepare other dishes. Cluster C,
declaring the best financial situation, significantly more often used wilted vegetables
and fruit to prepare other dishes. Cluster A, with the largest share in
the sample (almost 70%), often formed the so-called homogeneous groups with
other clusters. However, it also threw away cooked starch additives and wilted
fruit and vegetables more often. It should be stated that it is necessary to take
measures to reduce food waste in households.
Gospodarstwa domowe nie zawsze zarządzają zakupioną żywnością w sposób
efektywny, o czym świadczy skala marnowanej żywności. Z badania marnotrawstwa
żywności przeprowadzonego w ramach projektu PROM wynika, że tygodniowo
w gospodarstwie domowym wyrzucano średnio 3,9 kg żywności (w tym
części jadalne i niejadalne). Kluczowym aspektem jest zrozumienie czynników
determinujących marnotrawstwo żywności w gospodarstwie domowym, które
pozwoli na opracowanie i wdrożenie programów edukacyjnych kierowanych do
konsumentów. Celem badania było przeprowadzenie segmentacji w celu zidentyfikowania
grup konsumentów charakteryzujących się podobnym postępowaniem
z żywnością, ze szczególnym uwzględnieniem marnotrawstwa posiłków.
Segmentacja przeprowadzona na reprezentatywnej grupie Polaków powyżej
18 r.ż. pozwoliła na zidentyfikowanie 5 klastrów. Zdiagnozowane skupienia konsumentów
różnią się cechami, takimi jak: liczba osób dorosłych, liczba dzieci,
subiektywna ocena sytuacji materialnej, odsetek wydatków na żywność. Stwierdzono,
że najczęściej posiłki w domu przygotowywał segment E składający się
z gospodarstw domowych z dziećmi. Jednocześnie najczęściej osoby z tego skupienia
wyrzucały zwiędnięte owoce i warzywa oraz ziemniaki, ryż i makaron.
Segment D, który deklarował duże wydatki na żywność (61-100%), jednocześnie
zdecydowanie rzadziej, w porównaniu z pozostałymi grupami, wykorzystywał
do przygotowania innych potraw mięso z zupy, ugotowane ziemniaki, ryż, makaron.
Segment C, który deklarował najlepszą sytuację finansową, istotnie częściej
wykorzystywał zwiędnięte warzywa i owoce do przygotowywania innych
potraw. Mający największy udział w badanej próbie segment A (prawie 70%)
często tworzył tzw. grupy jednorodne z pozostałymi wyodrębnionymi skupieniami.
Jednak można zauważyć, że częściej wskazywał wyrzucanie ugotowanych
dodatków skrobiowych oraz zwiędniętych owoców i warzyw. Podsumowując,
należy stwierdzić, że konieczne jest podjęcie działań ograniczających marnotrawstwo
żywności w ogniwie gospodarstw domowych.