The research aimed to identify changes in the level of liquidity and profitability
of meat industry enterprises and determine the relationship between liquidity
and profitability in this industry. The authors made a hypothesis that
there is a positive relationship between the liquidity and profitability of meat
enterprises, which means that along with the increase in financial liquidity
the profitability of enterprises increased. The research used information from
meat processing and preservation companies, except poultry, employing more
than nine persons. The analysis covered companies that were obliged to submit
financial statements to the National Court Register. In 2007, there were 467
such enterprises in Poland and 316 in 2018. The descriptive statistics, Pearson
correlation coefficient, and linear regression analysis were used in the data
analysis. The analyses show that the number of meat businesses in Poland is
decreasing as a result of their consolidation and winding-up due to the difficult
financial situation. The average current liquidity ratio of the enterprises
analyzed between 2007 and 2018 remained at a satisfactory level from 1.054 to
1.49. The research shows a significant correlation between current and quick
liquidity ratios and returns on assets and equity. The highest level of correlation
occurred between the quick liquidity ratio and the asset profitability ratio.
The profitability of meat enterprises in the long term is associated with maintaining
financial liquidity. In turn, maintaining the ability to meet current obligations
requires a rational management of profit and working capital.
Badania miały na celu identyfikację zmian w poziomie płynności finansowej
i rentowności przedsiębiorstw przemysłu mięsnego oraz określenie zależności pomiędzy
płynnością finansową a rentownością w tym przemyśle. Autorzy postawili
hipotezę, że istnieje dodatni związek pomiędzy płynnością finansową a rentownością
przedsiębiorstw mięsnych, co oznacza, że wraz ze wzrostem płynności finansowej
rośnie rentowność przedsiębiorstw. W badaniach wykorzystano informacje
z zakładów przetwórstwa i konserwowania mięsa, z wyjątkiem drobiu, zatrudniających
powyżej dziewięciu osób. Analizą objęto spółki, które zostały zobowiązane
do składania sprawozdań finansowych do KRS. W 2007 roku w Polsce było 467
takich przedsiębiorstw, a w 2018 roku 316. Do analizy danych wykorzystano statystkę
opisową, współczynnik korelacji Pearsona oraz analizę regresji liniowej.
Z przeprowadzonych analiz wynika, że liczba przedsiębiorstw mięsnych w Polsce
zmniejsza się w wyniku ich konsolidacji i likwidacji w związku z trudną sytuacją
finansową. Średni wskaźnik płynności finansowej bieżącej analizowanych
przedsiębiorstw w latach 2007-2018 utrzymywał się na zadowalającym poziomie
od 1,054 do 1,49. Badanie wskazuje na istotną korelację pomiędzy wskaźnikami
płynności finansowej bieżącej i szybkiej oraz rentownością aktywów i kapitału
własnego. Najwyższy poziom korelacji wystąpił pomiędzy wskaźnikiem płynności
szybkiej a wskaźnikiem rentowności aktywów. Długoterminowa rentowność
przedsiębiorstw mięsnych wiąże się z utrzymaniem płynności finansowej. Z kolei
utrzymanie zdolności do wywiązywania się z bieżących zobowiązań wymaga racjonalnego
gospodarowania zyskiem i kapitałem obrotowym.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00