Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

PROCESSED ANIMAL PROTEIN AS ONE OF THE ELEMENTS OF THE POLICY FOR REDUCING GMOS IN THE FEEDING OF LIVESTOCK

Tytuł:
PROCESSED ANIMAL PROTEIN AS ONE OF THE ELEMENTS OF THE POLICY FOR REDUCING GMOS IN THE FEEDING OF LIVESTOCK
PRZETWORZONE BIAŁKO ZWIERZĘCE JAKO JEDEN Z ELEMENTÓW POLITYKI OGRANICZANIA GMO W ŻYWIENIU ZWIERZĄT GOSPODARSKICH
Autorzy:
Dzwonkowski, Wiesław
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2130426.pdf
Data publikacji:
2021-12-23
Wydawca:
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Tematy:
substytucja
przetworzone białko zwierzęce
pasze GMO
skarmianie krzyżowe
substitution
processed animal protein
GMO feed
cross-feeding
Źródło:
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej; 2021, 369, 4; 116-134
0044-1600
2392-3458
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this article is to present various conditions and aspects of the use of processed animal protein (PAP) in the feeding of livestock in the perspective of lifting the 20-year ban on its use in feed and determining its role in the policy of reducing GMOs. The study analyzes the current legal status, as well as new conditions and requirements at each production stage, with the management of processed animal protein based on the relevant Polish and EU legal acts. It also determines the scale of production and directions of the current PAP management, as well as the price conditions of its potential use in feed production. In the analysis, in addition to the literature on the subject, the authors used mainly source data from the Chief Veterinary Inspectorate, Statistics Poland, and the Ministry of Finance. The analysis of organizational and production conditions led to the conclusion that the main problem may be to maintain the so-called species purity in the production of PAP and feed with its use, followed by cross-feeding (PAP from poultry in pig feed and PAP from pigs in poultry feed), and severe consequences in the event of detecting irregularities. Moreover, a limiting factor may be the high price in relation to other protein feeds and consumer expectations that the animal products offered for sale were produced without the use of animal feed. The role and importance of processed animal protein approved for feeding in the balance of high-protein feed raw materials is likely to be small, but every possibility of using domestic protein sources should be encouraged and exploited to reduce the use of imported GM feed and improve protein self-sufficiency. However, a larger scale of domestic use of this very valuable source of protein may require administrative action by introducing indicative targets for the substitution of imported GM feed with domestic protein sources.

Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie różnych uwarunkowań i aspektów wykorzystania przetworzonego białka zwierzęcego (PAP, ang. processed animal protein) w żywieniu zwierząt gospodarskich, w perspektywie zniesienia dwudziestoletniego zakazu jego stosowania w paszach oraz określenia jego roli w polityce ograniczania GMO. Przeprowadzono analizę aktualnego stanu prawnego oraz nowych uwarunkowań i wymagań na każdym etapie produkcji, a także zagospodarowania przetworzonego białka zwierzęcego, wykorzystując stosowne polskie i unijne akty prawne. Określono skalę produkcji i kierunki dotychczasowego zagospodarowania przetworzonego białka zwierzęcego oraz uwarunkowania cenowe potencjalnego jego wykorzystania w produkcji pasz. W analizie zjawiska, oprócz literatury przedmiotu, korzystano przede wszystkim z danych źródłowych Głównego Inspektoratu Weterynarii (GIW) oraz GUS-u i Ministerstwa Finansów. Przeprowadzona analiza uwarunkowań organizacyjno-produkcyjnych doprowadziła do konkluzji, że głównym problemem może być zachowanie tzw. czystości gatunkowej w procesie produkcji przetworzonego białka zwierzęcego i pasz z jego wykorzystaniem, a następnie krzyżowe skarmianie (drobiowe dla trzody i trzodowe dla drobiu), oraz rygorystyczne konsekwencje w przypadku wykrycia nieprawidłowości. Ponadto czynnikiem ograniczającym może być jego wysoka cena w relacji do innych pasz białkowych oraz oczekiwania konsumentów, że oferowane do sprzedaży produkty zwierzęce zostały wytworzone bez udziału pasz pochodzenia zwierzęcego. Rola i znaczenie dopuszczonego do skarmiania przetworzonego białka zwierzęcego w bilansie wysokobiałkowych surowców paszowych przypuszczalnie będą niewielkie, jednak należy popierać i wykorzystywać każdą możliwość korzystania z krajowych źródeł białka na rzecz ograniczenia stosowania importowanych pasz GM i poprawy samowystarczalności białkowej. Większą skalę krajowego wykorzystania tego bardzo wartościowego źródła białka mogą jednak wymóc działania administracyjne poprzez wprowadzenie wskaźnikowych celów substytucji importowanych pasz GM krajowymi źródłami białka.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies