Ocena zawartości wybranych mykotoksyn w suszonych owocach dostępnych w sprzedaży detalicznej w sklepach ekologicznych i hipermarketach Assessing content of selected mycotoxins in dried fruits available for retail purchase in organic shops and hypermarkets
Celem pracy było określenie poziomu zanieczyszczenia aflatoksynami i ochratoksyną A suszonych
owoców dostępnych w sprzedaży detalicznej, w sklepach ekologicznych i hipermarketach województwa
łódzkiego. Ocenę zawartości mykotoksyn wykonano metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej
(HPLC) z oczyszczaniem w kolumnie powinowactwa immunologicznego (IAC) i detekcją fluorescencyj-
ną. Badaniami objęto 5 rodzajów produktów: daktyle, figi, banany, morele oraz rodzynki. Łącznie przeba-
dano 117 próbek. Uzyskane wyniki badań dotyczące poziomu zanieczyszczenia mykotoksynami badanych
owoców oceniono pod względem przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych
w obowiązujących aktach prawnych.
Średnia zawartość aflatoksyn w suszonych owocach była zróżnicowana, lecz nie przekraczała pozio-
mu 2,4 μg/kg. Mykotoksyny te wykryto w 17 % analizowanych próbek. W większości produktów pocho-
dzących ze sklepów ekologicznych aflatoksyny były nieobecne z wyjątkiem 2 próbek fig oraz 2 próbek
rodzynek. W suszonych owocach zakupionych w hipermarketach jedynie w bananach nie wykryto obec-
ności tych mykotoksyn. Najbardziej zanieczyszczoną aflatoksynami grupą produktów były rodzynki
(średnio 2,4 μg/kg), przy czym w jednej próbce odnotowano przekroczenie dopuszczalnego poziomu
(4,9 μg/kg). W suszonych owocach zanieczyszczenie ochratoksyną A kształtowało się na zróżnicowanym
poziomie w zależności od rodzaju produktu. Obecność tej mykotoksyny stwierdzono w 22 % analizowa-
nych próbek. Występowała ona we wszystkich rodzajach produktów, z wyjątkiem bananów i moreli zaku-
pionych w sklepach ekologicznych. Największą średnią zawartość ochratoksyny A stwierdzono w rodzyn-
kach zakupionych w hipermarketach (8,6 μg/kg), przy czym w jednej próbce (12,4 μg/kg) odnotowano
przekroczenie dopuszczalnego poziomu.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00