Zastosowanie naparu herbacianego kombucha i kultury symbiotycznej SCOBY do produkcji fermentowanego napoju mlecznego Application of kombucha tea brew and SCOBY symbiotic culture to produce fermented milk beverage
Do produkcji mlecznych napojów fermentowanych można wykorzystać inne kultury mikroorgani-
zmów niż stosowane tradycyjnie. Zdolnością fermentacji mlekowej charakteryzuje się na przykład sym-
biotyczna kultura bakterii i drożdży SCOBY (ang. Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) używana do
produkcji napoju herbacianego Kombucha.
Celem pracy była ocena możliwości zastosowania naparu herbacianego Kombucha i symbiotycznej
kultury SCOBY do produkcji mlecznych napojów fermentowanych na bazie mleka tradycyjnego oraz
mleka bez laktozy. Na podstawie badań własnych opracowano recepturę, a także parametry fermentacji
mlecznych napojów fermentowanych. W przeprowadzonych badaniach zdolności adaptacji symbiotycznej
wykazano, że mikroorganizmy bytujące w kulturze SCOBY wykazują zdolność do wzrostu i aktywności
metabolicznej w środowisku mleka tradycyjnego oraz mleka bez laktozy. Dynamika wzrostu typowych
grup mikroorganizmów była uzależniona od pasażu SCOBY. W kolejnym pasażu bakterie fermentacji
mlekowej i octowej osiągnęły liczbę ok. 8 log jtk/cm3 wcześniej niż w pierwszym pasażu. Jakość mikro-
biologiczna wytworzonych napojów była bardzo dobra i charakterystyczna dla mlecznych napojów fer-
mentowanych. Jakość sensoryczna określona została przy użyciu metod konsumenckich. Badane produkty
charakteryzowały się umiarkowaną akceptowalnością sensoryczną. Opracowana receptura oraz warunki
fermentacji mlecznych napojów na bazie symbiotycznej kultury SCOBY oraz naparu herbacianego Kom-
bucha wymagają optymalizacji w celu uzyskania bardziej pożądanych cech sensorycznych produktu.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00