Wpływ polifenoli z wytłoków z pseudoowoców Rosa rugosa Thunb. na wzrost bakterii z rodzaju Lactobacillus Impact of polyphenols from Rosa rugosa thunb. pseudofruits pomace on growth of Lactobacillus bacteria
Polifenole jako metabolity wtórne roślin stanowią podstawową barierę dla mikroflory uznanej za cho-
robotwórczą i patogenną (wirusy, grzyby, bakterie). Spożywane wraz z pokarmem zdolne są do wywoła-
nia wielu pozytywnych efektów w organizmach ssaków (zwierząt i człowieka) oraz ptaków. Przypisuje im
się nie tylko właściwości przeciwutleniające, ale także obniżające ciśnienie, przeciwzapalne oraz przeciw-
drobnoustrojowe. Tym samym niestrawione polifenole docierając do jelit w znacznym stopniu odpowiada-
ją za modulację mikroflory jelitowej (w tym bakterii z rodzaju Lactobacillus). Jedną z roślin, która zawie-
ra dużo związków polifenolowych jest Rosa rugosa Thunb. – jeden z najpopularniejszych gatunków
dzikiej róży występujący na terenie Polski.
Celem pracy była ocena potencjału prebiotycznego ekstraktów polifenolowych surowych i oczyszczo-
nych otrzymanych z wytłoków z pseudoowoców Rosa rugosa Thunb. w stosunku do bakterii z rodzaju
Lactobacillus (w tym szczepów o potwierdzonych właściwościach probiotycznych). Dominującymi gru-
pami polifenoli obecnymi w ekstraktach były elagotaniny i procyjanidyny. W ekstraktach stwierdzono
również obecność wolnego kwasu elagowego, flawonoli i wolnych katechin. Ponadto ekstrakty oczysz-
czone charakteryzowały się znacznie większą zawartością polifenoli w porównaniu z ekstraktami suro-
wymi. Przeprowadzono również badania potencjału prebiotycznego zliofilizowanych ekstraktów w sto-
sunku do bakterii z rodzaju Lactobacillus (w tym szczepu Lactobacillus brevis ŁOCK 0944
o potwierdzonych właściwościach probiotycznych). W badaniach zastosowano metodę turbidymetryczną.
Potencjał prebiotyczny w stosunku do bakterii z rodzaju Lactobacillus wykazywały jedynie polifenole
w stężeniu 0,156 mg/ml. Powyżej tego stężenia polifenole zawarte w wytłokach z pseudoowoców Ro-
sa rugosa Thunb. działały jako czynnik ograniczający przyrost biomasy bakterii z rodzaju Lactobacillus.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00