Szacowanie wzrostu i przeżywalności bakterii probiotycznych, psujących i patogennych w żywności z wykorzystaniem prognostycznej bazy danych (ProgBaz SGGW)
Szacowanie wzrostu i przeżywalności bakterii probiotycznych, psujących i patogennych w żywności z wykorzystaniem prognostycznej bazy danych (ProgBaz SGGW) Estimation of growth and survival of probiotic, spoilage and pathogenic bacteria in food using prognostic database (ProgBaz SGGW)
Prognozowanie mikrobiologiczne polega na założeniu powtarzalności odpowiedzi populacji drobnou-
strojów na zadane czynniki środowiska produktu żywnościowego. Na podstawie danych empirycznych
pochodzących z doświadczeń mikrobiologicznych opracowywane są modele prognostyczne jako progra-
my komputerowe bądź bazy danych dostępne on-line.
Celem pracy było utworzenie bazy danych modeli prognostycznych bakterii potencjalnie probiotycz-
nych, saprofitycznych i patogennych w formie użytecznego dla odbiorcy końcowego narzędzia zainstalo-
wanego na serwerze SGGW pod nazwą ProgBaz SGGW. Materiał do badań stanowiły matematyczne
modele wzrostu i przeżywalności bakterii saprofitycznych (psychrotrofów, Pseudomonas spp., drożdzy
i pleśni) i patogennych: Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes (mikroflory
niekorzystnej) oraz potencjalnie probiotycznych szczepów z rodzaju Lactobacillus (mikroflory korzyst-
nej). Modele opracowano w Zakładzie Higieny i Zarządzania Jakością Żywności Wydziału Nauk o Ży-
wieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, w latach 1997 - 2008.
ProgBaz jest dostępny na stronie głównej SGGW w Warszawie w zakładce Gospodarka oraz na stro-
nie Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w zakładce Nauka i Usługi. Użytkownik
może dokonać oszacowania wzrostu lub przeżywalności drobnoustrojów w czasie pod wpływem czynni-
ków środowiskowych (temperatury, poziomu NaCl, poziomu NaNO2, dodatku inuliny) w następujących
produktach: modelowym produkcie z mięsa rozdrobnionego, produktach rynkowych mlecznych, mięsnych
i warzywnych. Oprócz prognozy wzrostu możliwe jest uzyskanie informacji na temat cech populacji (λ, μ,
GT, N) oraz w przypadku modelu walidowanego – jakości prognoz. Są to informacje pozwalające osza-
cować bezpieczeństwo produktu oraz jego termin przydatności do spożycia. ProgBaz może być stosowany
do oceny ryzyka mikrobiologicznego żywności, opracowywania planów bezpieczeństwa żywności, ogra-
niczania marnotrawstwa żywności, projektowania nowych produktów oraz stanowić narzędzie edukacyjne
i szkoleniowe.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00