Przeżywalność mikroorganizmów probiotycznych w modelu in vitro układu pokarmowego drobiu Survivability of probiotic microorganisms in in vitro model of poultry digestive tract
Celem pracy była ocena przeżywalności probiotycznych szczepów bakterii Lactobacillus spp. i droż-
dży Saccharomyces cerevisiae podawanych bez dodatku paszy lub z jej udziałem w warunkach modelo-
wych, symulujących wybrane odcinki przewodu pokarmowego drobiu. Mikroorganizmy te wchodzą
w skład nowo opracowanych mieszanek probiotycznych (A, B i C). Przeżywalność badanych bakterii
i drożdży w symulowanych warunkach wola, żołądka i jelita cienkiego oznaczano metodą hodowlaną.
Początkowo średnia liczba bakterii Lactobacillus spp. wynosiła (1,00 ÷ 1,95) × 10 9 jtk/ml, natomiast droż-
dży – (1,04 ÷ 3,00) × 10 7 jtk/ml. W wyniku pasażu próbek bez dodatku paszy liczba bakterii oraz drożdży
ulegała obniżeniu w kolejnych odcinkach symulowanego przewodu pokarmowego i w jelicie cienkim była
niższa średnio o 2 rzędy wielkości. W obecności paszy natomiast liczba bakterii Lactobacillus spp.
w jelicie cienkim była wyższa średnio o 1 rząd wielkości, a drożdży – średnio o 1,5 rzędu wielkości
w porównaniu z mieszankami bez dodatku paszy. Dodatek paszy stanowił zatem czynnik ochronny przed
niekorzystnymi warunkami środowiska układu pokarmowego w badaniach modelowych. Na podstawie
uzyskanych wyników można wskazać na potencjalne zastosowanie mieszanek probiotycznych jako dodat-
ku do pasz dla drobiu.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00