Próba zastosowania B-D-galaktozydazy do produkcji probiotycznych lodów mlecznych An attempt to use B-D-galactosidase in the production of probiotic milk ice cream
Celem badań była ocena możliwości zastosowania β-D-galaktozydazy do produkcji lodów mlecznych
z inuliną i Bifidobacterium animalis ssp. lactis BB-12.
Badania obejmowały oznaczenie kwasowości i składu chemicznego mieszanek oraz określenie wła-
ściwości fizykochemicznych, sensorycznych i liczby komórek bakterii probiotycznych w lodach mlecz-
nych w czasie zamrażalniczego przechowywania. Średnie wartości pH w mieszance poddanej hydrolizie
laktozy i z tradycyjną zawartością laktozy nie różniły się statystycznie istotnie. Nie stwierdzono także
różnic pod względem składu chemicznego mieszanek, tj. zawartości białka, cukru i tłuszczu. Produkty
uznaje się za probiotyczne, gdy liczba komórek bakterii w nich zawartych wynosi minimum 6 log jtk·g-1
.
Wyprodukowane mieszanki lodowe spełniały wymagane kryterium, a nawet przekraczały to minimum
o ok. 3 log jtk·g-1
. Wartość pH po jednym dniu przechowywania lodów wynosiła od 5,51 w lodach nisko-
laktozowych do 5,00 w lodach z laktozą. Wraz z wydłużeniem czasu przechowywania z jednego dnia do
28 wartość pH wzrosła o 0,04 jednostki w lodach z laktozą i o 0,13 – w niskolaktozowych. Enzymatyczny
rozkład laktozy nie miał wpływu na wzrost liczby komórek bakterii Bifidobacterium animalis subsp. lactis
BB-12 podczas fermentacji mieszanki oraz zamrażania i przechowywania lodów. Tylko w przypadku
lodów niskolaktozowych wydłużenie czasu zamrażalniczego przechowywania do 28 dni skutkowało
istotną redukcją liczby komórek Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12. Lody z laktozą charaktery-
zowały się większą puszystością niż lody niskolaktozowe tylko po jednym dniu przechowywania.
W produkcji lodów niskolaktozowych należy uwzględnić ich bardziej intensywny smak słodki niż lodów
z laktozą. Wskazuje to na możliwość proporcjonalnego zmniejszenia dodatku sacharozy do lodów nisko-
laktozowych i uzyskanie zbliżonego smaku słodkiego jak w lodach z laktozą.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00