Zmiany nomenklatury taksonomicznej ważnych gatunków probiotycznych bakterii Lactobacillus Changes of the taxonomic nomenclature of important species of probiotic Lactobacillus bacteria
Gatunki Lactobacillus mają ogromne znaczenie w życiu człowieka, począwszy od ich kluczowej roli
w fermentacji żywności, a skończywszy na korzystnym dla zdrowia wpływie na organizmy ludzi i zwie-
rząt. Celem niniejszej pracy było przedstawienie, z uwzględnieniem historii rodzaju Lactobacillus, obec-
nej rewolucyjnej zmiany nomenklatury taksonomicznej, a także przedyskutowanie znaczenia tej zmiany
dla konsumentów, producentów żywności probiotycznej i innych zainteresowanych stron. Piętnastu nau-
kowców z dwunastu różnych instytucji i siedmiu różnych krajów przeanalizowało cały genom każdego
znanego gatunku Lactobacillus i wskazało propozycję zmian. Propozycja ta została przyjęta do druku
w oficjalnym dzienniku rejestrów nazw bakterii. W analizie autorzy przyjęli wielofazowe podejście i na
tej podstawie dokonali reklasyfikacji rodzaju Lactobacillus na 25 rodzajów. Ta bezprecedensowa skala
zmian może być myląca dla zainteresowanych stron. Jednakże wprowadza także szereg korzyści związa-
nych ze zgrupowaniem blisko spokrewnionych bakterii w bardziej jednolite i stabilne ewolucyjnie takso-
ny, a także ze stworzeniem możliwości lepszego projektowania ukierunkowanych grup żywności, cechu-
jących się funkcjonalnością i biologiczną skutecznością.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00