Wpływ miejsca pozyskania drewna na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne kiełbas wędzonych Effect of wood harvesting site on quality and health security of smoked sausages
Celem pracy była ocena wpływu miejsca pozyskania drewna na zawartość wielopierścieniowych wę-
glowodorów aromatycznych oraz na jakość produktów mięsnych tradycyjnie wędzonych, badanych bez-
pośrednio po wyprodukowaniu i po 14 dniach przechowywania.
Materiałem doświadczalnym była modelowa kiełbasa z mięsa wieprzowego, wędzona w tradycyjnej
wędzarni w dwóch wariantach. W pierwszym wariancie do wędzenia użyto drewna pozyskanego z tere-
nów ekologicznych, natomiast w drugim – z terenów uprzemysłowionych. Oznaczenie wielopierścienio-
wych węglowodorów aromatycznych (WWA) wykonano za pomocą wysokosprawnej chromatografii
cieczowej z detekcją fluorescencyjną (HPLC-FLD). W badaniach określono również właściwości fizyko-
chemiczne, sensoryczne oraz jakość mikrobiologiczną kiełbas.
W badaniach wykazano, że stężenie benzo[a]pirenu oraz sumy 4WWA (benzo[a]pirenu, ben-
zo[a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu) w kiełbasie, bezpośrednio po wędzeniu drewnem pozy-
skanym z obszarów ekologicznych, nie przekraczało maksymalnych dopuszczalnych stężeń i wynosiło
0,97 μg/kg, a suma 4WWA – 8,05 μg/kg. Średnia zawartość benzo[a]pirenu w kiełbasie wędzonej drew-
nem pozyskanym z terenów uprzemysłowionych, bezpośrednio po wyprodukowaniu, wynosiła natomiast
2,41 μg/kg, a suma 4WWA – 14,87 μg/kg. Produkt taki, według wytycznych Rozporządzenia Komisji
Unii Europejskiej (UE) nr 835/2011, nie powinien być spożywany przez człowieka. Stwierdzono, że
kiełbasa wędzona drewnem ekologicznym charakteryzowała się istotnie niższym poziomem badanych
związków po 14 dniach przechowywania i nie przekraczała dopuszczalnych zawartości. Po uwzględnieniu
dopuszczalnego maksymalnego poziomu sumy 4WWA oraz benzo[a]pirenu w badanych kiełbasach
stwierdzono, że zawartość WWA w produktach mięsnych zależy od miejsca pozyskania drewna użytego
podczas procesu wędzenia.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00