Identyfikacja chemicznych zanieczyszczeń etanolu uzyskanego z ziarna różnych odmian kukurydzy Identification of chemical impurities in ethanol produced from grain of various maize varieties
Celem pracy była identyfikacja związków chemicznych stanowiących zanieczyszczenia etanolu uzy-
skanego w procesie fermentacji alkoholowej różnych odmian kukurydzy. Opisano przyczyny powstawania
w procesie fermentacji kukurydzy takich związków, które obniżają jakość wytwarzanego etanolu. Prze-
prowadzono identyfikację jakościową i ilościową produktów ubocznych w spirytusach po zakończonym
procesie fermentacji. Obejmowała ona grupy związków: estry, aldehydy, alkohole wyższe oraz metanol.
Badania jakości etanolu wykonano metodą chromatografii gazowej.
Zawartość związków karbonylowych w etanolu przeznaczonym na cele spożywcze jest normowana
i nie może przekraczać wartości 0,1 g/dm3 A100. W badanych próbkach zawierała się w zakresie 0,022 ÷
0,087 g/dm3 A100. Największą ilość związków karbonylowych stwierdzono w pierwszym etapie fermenta-
cji, w czasie powstawania największych ilości etanolu. W ciągu następnych godzin fermentacji etanolowej
ilość aldehydów sukcesywnie malała, przy czym największy ich ubytek obserwowano między 16. a 48.
godziną. W żadnym z uzyskanych spirytusów nie stwierdzono obecności akroleiny, która ma właściwości
kancerogenne. Ilość alkoholi wyższych zawierała się w dość szerokich granicach, tj. 0,855 ÷ 3,553 g/dm3
A100. Na ich poziom wpływ miała ilość n-propanolu, izobutanolu, n-butanolu oraz 2-metylo-1-butanolu.
Wydajność alkoholu ze 100 kg ziarna różnych odmian kukurydzy kształtowała się w zakresie 37,5 ÷
43,3 dm3
. Największą wydajność spirytusu uzyskano z ziarna kukurydzy odmian Euralis ES Runway oraz
Euralis ES Hattric.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00