Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

New material of a derived ornithomimosaur from the Upper Cretaceous Nemegt Formation of Mongolia

Tytuł:
New material of a derived ornithomimosaur from the Upper Cretaceous Nemegt Formation of Mongolia
Autorzy:
Bronowicz, R.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/21203.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Paleobiologii PAN
Tematy:
ornithomimosaur
Upper Cretaceous
Cretaceous
Nemegt Formation
Mongolia
Dinosauria
Ornithomimidae
Anserimimus
paleontology
new species
Anserimimus planinychus
Źródło:
Acta Palaeontologica Polonica; 2011, 56, 3
0567-7920
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
New material of an ornithomimid from the Late Cretaceous deposits of Tsagan Khushu (Gobi Desert, Mongolia) is described. The material includes a partial axial skeleton, and hind and forelimb elements. The specimen is similar to Anserimimus planinychus from nearby Bugin Tsav locality in having ventrally flat, long, almost straight manual unguals. The new specimen differs from A. planinychus in the length of the penultimate manual phalanx II−2, which is only slightly shorter than Ph III−3, in a considerably lesser alae of the manual unguals, and in the height/width ratio of the proximal articular surfaces. The material suggests presence of third, hitherto unknown ornithomimid from the Nemegt Formation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies