Efektywność ekonomiczna produkcji tuczników żywionych mieszankami z udziałem łubinu wąskolistnego jako zamiennika poekstrakcyjnej śruty sojowej GMO Economic efficiency of the production of fatteners fed blue lupine as a replacement for GM soybean meal
Celem badań była ocena podstawowych wskaźników produkcyjnych i efektywności ekono-
micznej tuczu świń, przy zamiennym zastosowaniu za poekstrakcyjną śrutę sojową GMO
zwiększającego się udziału krajowego, roślinnego źródła białka – łubinu wąskolistnego. Ma-
teriał doświadczalny stanowiło 50 tuczników podzielonych na grupy: kontrolną (C) i 4 do-
świadczalne (E1, E2, E3, E4), liczące po 10 zwierząt każda. Podstawowe wskaźniki tuczu, tj.
przyrosty dobowe i zużycie paszy na kilogram przyrostu masy ciała tuczników, były bardzo
dobre i wyniosły odpowiednio 1201-1272 g i 2,35-2,59 kg/kg. Wskaźniki te były nieco lepsze
w grupie kontrolnej niż w grupach doświadczalnych. Porównując ponoszone koszty i uzyskane
przychody stwierdzono brak opłacalności produkcji tuczników przy stosowaniu cen rynko-
wych na użyte materiały paszowe, w tym nasiona łubinu. Wynik finansowy był następstwem
uwarunkowań rynkowych niezależnych od producenta. Stosowanie nieprzetworzonych na-
sion łubinu jako zamiennika poekstrakcyjnej śruty sojowej GMO w tuczu świń okazało się
zdecydowanie nieopłacalne.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00