Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Carcass characteristics of farmed fallow deer bucks

Tytuł:
Carcass characteristics of farmed fallow deer bucks
Autorzy:
Czajkowska, J.
Bogdaszewski, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2119521.pdf
Data publikacji:
2021
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Zootechniczne
Tematy:
deer
Dama dama
farm-raised
deer carcass
dressing percentage
Źródło:
Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego; 2021, 17, 2; 55-64
1733-7305
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the study was to determine the characteristics of farmed fallow deer carcasses and possible correlations between parameters. The research material consisted of carcasses from male deer slaughtered at the age of 20-21 months. Carcass weight, the weight and percentage share of cuts and internal organs, and correlations between selected parameters were determined. The rump was shown to have the largest percentage share of the carcass, followed by the shoulders and loins. Significant statistical correlations were noted between those cuts and the total carcass weight. Linear regression revealed significant relationships between the weights of individual cuts, which will make it possible to determine them without the need to dissect the carcass. The development of indirect methods of evaluating carcasses can also facilitate their classification, e.g. in meat processing plants.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies