Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Development of in vitro culture techniques for advancement of rye (Secale cereale L.) breeding

Tytuł:
Development of in vitro culture techniques for advancement of rye (Secale cereale L.) breeding
Autorzy:
Zimny, J.
Michalski, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2117866.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czasopisma i Monografie PAN
Tematy:
breeding efficiency
homozygous lines
haploids
hybrid varieties
in vitro cultures
review
rye
Secale cereale
Źródło:
Acta Biologica Cracoviensia. Series Botanica; 2019, 61, 1; 7-15
0001-5296
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Rye is an important crop widely cultivated in Europe, but one of the hardest to improve due to its allogamy and self-incompatibility. The market for rye-based products is constantly growing thanks to the popularity of organic farming, feed production and diverse industry applications. To address these demands, new highly productive hybrid rye varieties are needed. Currently, full potential of heterosis in rye breeding is hard to reach due to the limited success in in vitro cultures. This review summarizes the progress in rye in vitro cultures and proposes novel approaches to overcome recalcitrance in this species.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies