Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparison of phenolic profile and in vitro antioxidant capacity of Sorbus domestica L. leaf samples from Poland and Croatia

Tytuł:
Comparison of phenolic profile and in vitro antioxidant capacity of Sorbus domestica L. leaf samples from Poland and Croatia
Autorzy:
Rutkowska, M.
Dybicka, M.
Olszewska, M.A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2117865.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czasopisma i Monografie PAN
Tematy:
antioxidant activity
extract quality
LC-MS
leaves
polyphenolic composition
Sorbus
domestica L.
Źródło:
Acta Biologica Cracoviensia. Series Botanica; 2019, 61, 1; 63-73
0001-5296
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This work presents a comparative analysis of the phenolic composition (UHPLC-PDA-ESI-MS 3 , HPLC-PDA- fingerprint, UV-spectrophotometric methods) and antioxidant activity (DPPH, FRAP) of leaf samples from two vegetation seasons of a medicinal and dietary plant Sorbus domestica growing in its natural habitat (Croatia, C) and cultivated in Poland (P). The samples from both sources were rich in structurally diverse polyphenols (44 analytes; P: 73.4–76.6 and C: 98.3–106.7 mg GAE/g dry leaves) including the dominating flavan-3-ols and flavonoids. The greatest qualitative and quantitative differences were observed for flavonoids (P: 14.3–20.3%; C: 27.5–34.1% of polyphenols) – in the Polish samples flavonoid diglycosides predominated, in the Croatian samples the contents of both monoglycosides and diglycosides were similar. In the case of dry methanolic extracts, despite the higher extraction efficiency obtained for the Croatian samples (32–36% vs 23–24%), the quality of the extracts was comparable, both in terms of the total phenolic content (P: 269.4–280.0; C: 297.6–304.4; mg GAE/g dry extract) and antioxidant activity parameters (DPPH, EC 50 , μg/mL. P: 10.5–10.9, C: 10.0–10.3; and FRAP, mmol Fe 2+/g, P: 6.64–7.13, C: 7.06–7.11). As a result, the study confirmed the influence of environmental conditions on the phenolic profile and antioxidant capacity of S. domestica leaves, as well as showed that despite some differences, plant materials from both Poland and Croatia might be suitable for production of natural health products.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies