Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dehydroabietic acid mediated WRKY71 gene expressions and reactive oxygen species regulation in soybean under salinity

Tytuł:
Dehydroabietic acid mediated WRKY71 gene expressions and reactive oxygen species regulation in soybean under salinity
Autorzy:
Tasci, E.
Dinler, B.S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2117812.pdf
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czasopisma i Monografie PAN
Tematy:
dehydroabietic acid
GmWRKY-71
reactive oxygen species
salt stress
soybean
Źródło:
Acta Biologica Cracoviensia. Series Botanica; 2020, 62, 1; 63-77
0001-5296
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Dehydroabietic acid R=COOH (DHA), a naturally occuring diterpene resin acid, is an activator of systemic acquired resistance (SAR) under biotic stress. However, there had been no report on its functioning under salinity. In the present study, we determined the effects of DHA on salinity and its possible role as a signal transmitter in soybean (Glycine max L.) leaves under salinity (200 mM NaCl). Furthermore, physiological parameters, chlorophyll, proline, malondialdehyde (MDA), hydrogen peroxide (H2O 2) content, superoxide (O2 ̅) and hydroxyl radical (•OH) scavenge capacity, as well as antioxidant enzymes (SOD, POX, APX and GST) and GmWRKY-71 gene expressions were investigated in the treated plants at 6 h, 12 h and 24 h. The obtained results showed that pretreatment of DHA caused (1) a reduction in salt-induced damage, (2) improvement in biomass yield, water status, chlorophyll and leaf area, (3) regulation of the proline level and relative electrolyte leakage, (4) increase in reactive oxygen species (ROS) scavenging capacity, (5) induction of SOD and APX enzyme activity at all the investigated periods, while POX only at 6 h, and thus alleviation of the oxidative damage. In addition, the changes in GmWRKY-71 gene expressions were remarkable in soybean under salinity. To sum up, these results showed that DHA can be used as a ROS inhibitor or a signal molecule in increasing salt tolerance in soybean under salinity.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies