Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Economic and energy efficiency of agriculture in Poland compared to other European Union countries

Tytuł:
Economic and energy efficiency of agriculture in Poland compared to other European Union countries
Efektywność ekonomiczno-energetyczna rolnictwa w Polsce na tle krajów Unii Europejskiej
Autorzy:
Wysokiński, M.
Golonko, M.
Gromada, A.
Trębska, P.
Jiang, Q.J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2117692.pdf
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
economy
energy
efficiency
agriculture
EU
ekonomia
energia
efektywność
rolnictwo
UE
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia; 2020, 19, 2; 97-105
1644-0757
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Modern agriculture is dependent on external energy sources. Non-renewable energy sources play a dominant role, which contributes to greenhouse gas emissions and, as a consequence, to environmental degradation. Therefore, it becomes obvious to strive to improve energy efficiency and change the structure of its sources. One of the main research goals was to determine the economic and energy efficiency of agriculture in EU countries and assess its energy consumption by analysing energy consumption per employee or 1 ha of utilized agricultural area. The work analyses changes in energy consumption in agriculture of the European Union and its members. Eurostat data was used for the analysis.

Współczesne rolnictwo jest bezwzględnie uzależnione od zewnętrznych źródeł energii. Dominującą rolę w tym zakresie odgrywają nieodnawialne źródła energii, co przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych i w konsekwencji degradacji środowiska naturalnego. Oczywiste staje się więc dążenie do poprawy efektywności wykorzystania energii oraz zmiany w strukturze źródeł jej pozyskiwania. Określenie efektywności ekonomiczno-energetycznej oraz ocena energochłonności rolnictwa w krajach UE były jednymi z głównych celów badawczych pracy. W artykule przeanalizowano zmiany zużycia energii w rolnictwie w przeliczeniu na zatrudnionego lub 1 ha użytków rolnych w całej Unii Europejskiej, a także w poszczególnych krajach członkowskich. Do analizy wykorzystano dane Eurostat.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies