Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The impact of health perception and health-related determinants on healthy food consumption in older people in Slovakia

Tytuł:
The impact of health perception and health-related determinants on healthy food consumption in older people in Slovakia
Wpływ postrzegania zdrowia i związanych ze zdrowiem determinantów na spożycie zdrowej żywności u osób starszych na Słowacji
Autorzy:
Lesakova, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2117549.pdf
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
food consumption
health perception
health-related determinants
seniors
konsumpcja żywności
postrzeganie zdrowia
determinanty związane ze zdrowiem
seniorzy
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia; 2020, 19, 1; 33-40
1644-0757
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The main objective of the paper is to explore the impact of health perception and health-related determinants on achieving healthy food consumption among the elderly and to indicate how possession and importance of different determinants influence the eating behaviour of the elderly population. In our research 18 specific determinants and their manifestation in healthy food consumption were explored. The purpose of the exploration of health perception is to identify seniors’ beliefs about food and health-related aspects. Empirical research was conducted on a sample of 400 elderly participants aged above 65 years and living in their own flats. The relationship between health perceptions, health-related determinants and healthy eating behaviour was confirmed by employing correlation analysis. These findings can be used also in other areas such as food choice motives, where behaviour can be investigated by exploring the contribution of various determinants.

Głównym celem artykułu jest przedstawienie wpływu postrzegania zdrowia oraz determinantów związanych ze zdrowiem na spożywanie zdrowej żywności przez osoby starsze oraz wskazanie, które z wybranych czynników kształtują zachowania żywieniowe populacji osób starszych. Badaniem objęto 18 specyficznych determinant i ich przejawów w zdrowym spożywaniu żywności. Celem badania percepcji zdrowia była identyfikacja przekonań seniorów na temat żywności i aspektów związanych ze zdrowiem. Badania empiryczne przeprowadzono na próbie 400 starszych osób w wieku powyżej 65 lat, zamieszkujących we własnych mieszkaniach. Związek między postrzeganiem zdrowia, uwarunkowaniami związanymi ze zdrowiem a zdrowym odżywianiem potwierdzono za pomocą analizy korelacji. Wyniki te można wykorzystać także w innych obszarach badawczych takich jak motywy wyboru żywności.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies