Knowledge of basic production safety standards and rules of good agricultural practice in opinions of agricultural owners Znajomość podstawowych standardów bezpieczeństwa produkcji i zasad dobrej praktyki rolniczej w opiniach właścicieli gospodarstw rolniczych
The paper discusses the relation between issues related to environment protection and agricultural production carried out according to the adopted cultivation system. Surveys were conducted in 127 farms focused on plant production of which a fragment has been presented showing agricultural producers’ opinions about issues related to the Code of Good Agricultural Practice. One of underlying assumptions was an attempt to identify farmers’ attitudes to and their opinions about the practical application of principles adopted in the Code. The research shows that the application of the principles of good agricultural practice depended on the
cultivation system adopted on the farm. Owners of farms managed in the integrated and organic production system fully declared knowledge of the Code itself and the content it contained, which translated into a higher level of their knowledge and implementation of recommendations in practice compared to people running traditional farms. One of major obstacles preventing the implementation of good agricultural practices by farms was the lack of information about the Code and promotion of its importance to the implementation of the concept of sustainable development.
W opracowaniu podjęto problem wzajemnych relacji pomiędzy kwestiami ochrony środowiska a produkcją rolną prowadzoną według przyjętego systemu uprawy. Badania przeprowadzono w 127 gospodarstwach rolnych nastawionych na produkcję roślinną, z których fragment zaprezentowano, ukazując stosunek producentów rolnych do zagadnień związanych z Kodeksem Dobrej Praktyki Rolniczej. Jednym z przyjętych założeń była próba identyfikacji postaw rolników i ich opinii na temat znajomości oraz stosowania w praktyce zasad zawartych w Kodeksie. Z badań wynika, iż stosowanie zasad dobrej praktyki rolniczej zależało od przyjętego w gospodarstwie systemu uprawy. Właściciele gospodarstw prowadzonych w systemie produkcji integrowanej
oraz ekologicznej w pełni deklarowali znajomość samego Kodeksu, oraz zawartych w nim treści, co przekładało się na wyższy poziom ich wiedzy oraz realizację zaleceń w praktyce w porównaniu z osobami prowadzącymi gospodarstwa tradycyjne. Jednymi z głównych przeszkód wdrażania dobrych praktyk rolniczych w gospodarstwach był brak informacji i promowania znaczenia Kodeksu dla realizacji koncepcji zrównoważonego rozwoju.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00