Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Opracowanie modelu rozpływu prądu w sieciach jezdnych dla innowacyjnego systemu odladzania

Tytuł:
Opracowanie modelu rozpływu prądu w sieciach jezdnych dla innowacyjnego systemu odladzania
Autorzy:
Skrzyniarz, Marek
Kruczek, Włodzimierz
Mike, Kamil
Stypułkowski, Piotr
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2116442.pdf
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Instytut Kolejnictwa
Tematy:
model symulacyjny
odladzanie
sieć jezdna
rozpływ prądu
sieć trakcyjna
Źródło:
Problemy Kolejnictwa; 2022, 195; 63--67
0552-2145
2544-9451
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Oblodzenie sieci trakcyjnej uniemożliwia skuteczne i efektywne odbieranie prądu z sieci trakcyjnej. Na skutek oblodzenia mogą wystąpić straty u przewoźników z powodu opóźnienia lub odwołania pociągów. Zdarzają się także przypadki uszkodzenia infrastruktury trakcyjnej oraz pantografów. Istniejące metody odladzania sieci trakcyjnej (mechaniczne, chemiczne i elektryczne) są obecnie nieefektywne. Z tego względu konieczne jest opracowanie nowej, elektrycznej metody, która uwzględni szczegółowy rozpływ prądu w sieci trakcyjnej. W artykule zaprezentowano model do obliczeń rozpływu prądu w sieci trakcyjnej oraz zmierzone, na podstawie rzeczywistych pomiarów, rezystancje wieszaków, elementów podwieszeń oraz uchwytów odległościowych do przewodów jezdnych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies