Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Self-sufficiency in cereal and potato production in Central and Eastern Europe: 2005–2019

Tytuł:
Self-sufficiency in cereal and potato production in Central and Eastern Europe: 2005–2019
Autorzy:
Kubala, Sebastian
Firlej, Chrystian
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2108152.pdf
Data publikacji:
2021-06-29
Wydawca:
Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
Tematy:
agricultural development
food security
food self-sufficiency
plant production
Źródło:
Przedsiębiorczość - Edukacja; 2021, 17, 1; 177-188
2083-3296
2449-9048
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The article’s main objective is to discuss changes in self-sufficiency levels in cereal and potato production in eleven selected Central and Eastern European (CEE) countries belonging to the EU, defined as the ratio of domestic consumption of certain agricultural products to domestic production. The research period covered the years 2005 to 2019. The article focuses on the technical and economic self-sufficiency of the countries analysed. It was found that CEE countries show a significant degree of diversity in terms of self-sufficiency of cereal and potato production. The most successful in these terms were Lithuania and Poland while the least - Slovenia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies