Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dynamics of The Humus Content Under Different Chernozem Treatment Conditions

Tytuł:
Dynamics of The Humus Content Under Different Chernozem Treatment Conditions
Autorzy:
Bulgakov, Volodymyr
Gadzalo, Iaroslav
Adamchuk, Valerii
Demydenko, Olexander
Velichko, Volodymyr
Nowak, Janusz
Ivanovs, Semjons
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2105270.pdf
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Ekologicznej
Tematy:
black soil
humus
content
non-mouldboard tillage
ploughing
Źródło:
Journal of Ecological Engineering; 2022, 23, 6; 118--128
2299-8993
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The humus content in the soil is the most important factor affecting the yield of agricultural crops. The research of the impact of the soil cultivation methods upon the humus content is an urgent scientific and practical task of modern agriculture. This paper analyzed long-term (45 years) field experiments on the impact of ploughing, deep and shallow non-moldboard tillage upon the humus content in the chernozem soil of central Ukraine. The research materials reflect a broad picture of influence of the processing methods upon the accumulation of total humus. For example, with respect to ploughing with deep non-mouldboard cultivation, accumulation of the total humus in the 40th year of research, was +0.0028%; with shallow non-mouldboard cultivation it was +0.0005%.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies