Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Motivation to Work in the Context of COVID-19 Impact on Tourism Industry Enterprises

Tytuł:
Motivation to Work in the Context of COVID-19 Impact on Tourism Industry Enterprises
Motywacja do pracy w kontekście wpływu COVID-19 na przedsiębiorstwa branży turystycznej
Autorzy:
Czernek-Marszałek, Katarzyna
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2098413.pdf
Data publikacji:
2022-05-25
Wydawca:
Uniwersytet Warszawski. Wydawnictwo Naukowe Wydziału Zarządzania
Tematy:
COVID-19 pandemic
work motivation
tourism industry
entrepreneurs
employees
pandemia COVID-19
motywacja do pracy
branża turystyczna
przedsiębiorcy
pracownicy
Źródło:
Problemy Zarządzania; 2022, 20, 1/2022 (95); 106-124
1644-9584
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Purpose: To explore the work motivation of managers of tourism enterprises during the COVID-19 period. Design/methodology: Qualitative research conducted from April to May 2021 in a form of semi-structured interviews with twelve tourist entrepreneurs from the Silesian region. Findings: The COVID-19 caused changes in work performance, including a decrease of work motivation, in the tourism industry. However, at the same time, it stimulated the appearance of new sources of work motivation like, e.g., a desire to overcome the crisis, survival on the market, caring for the staff, a sense of professional passion or concern for the development of the branch or region. Several sources of work motivation were identified that were divided into intrinsic and extrinsic motivation of people managing tourism enterprises in the COVID-19 pandemic. Research limitations/implications: Research findings are not representative and cannot be generalized. It would be worthwhile to undertake future research on: how – over time – the pandemic and its course changed the attitudes of tourism entrepreneurs, including their motivation to work; whether this motivation differs when different: types of enterprises (e.g. catering and MICE), enterprise location (e.g. seaside/mountain), segment of tourists (e.g. holiday/business tourists) are considered; a larger sample of respondents with the use of a quantitative approach. Originality/value: COVID-19 caused not only a decrease in motivation to work, which is more often stressed in the literature, but also became an impulse to the emergence of new sources of managers’ work motivation that are completely different than before the pandemic. The identification and exploration of those sources, divided into intrinsic and extrinsic work motivation, create an added value of the paper.

Cel: ocena motywacji do pracy menedżerów przedsiębiorstw turystycznych w okresie COVID-19. Metodyka: badania jakościowe prowadzone od kwietnia do maja 2021 r. w formie wywiadów pół-strukturyzowanych z dwunastoma przedsiębiorcami turystycznymi z województwa śląskiego. Rezultaty badawcze: COVID-19 spowodował zmiany w wydajności pracy, w tym spadek motywacji do pracy w branży turystycznej. Jednocześnie jednak stymulowało to pojawienie się nowych źródeł motywacji do pracy, takich jak np. chęć wyjścia z kryzysu, przetrwanie na rynku, dbałość o personel, poczucie pasji zawodowej czy troska o rozwój branży lub regionu. Zidentyfikowano kilka źródeł motywacji do pracy, które podzielono na motywację wewnętrzną i zewnętrzną osób zarządzających przedsiębiorstwami turystycznymi w pandemii COVID-19. Ograniczenia/implikacje badawcze: wyniki badań nie są reprezentatywne i nie można ich uogólniać. Warto byłoby w przyszłości podjąć badania nad następującymi kwestiami: jak z biegiem czasu pandemia i jej przebieg zmieniły postawy przedsiębiorców turystycznych, w tym ich motywację do pracy; czy ta motywacja różni się, gdy uwzględni się: rodzaj przedsiębiorstw (np. catering i MICE), ich lokalizację (np. region nadmorski/górski), segment turystów (np. turyści wakacyjni/biznesowi) na większej próbie respondentów z zastosowaniem podejścia ilościowego. Oryginalność/wartość dodana: COVID-19 spowodował nie tylko spadek motywacji do pracy, co jest coraz częściej podkreślane w literaturze, lecz także stał się impulsem do pojawienia się nowych, zupełnie innych niż przed pandemią, źródeł motywacji do pracy menedżerów. Identyfikacja i eksploracja tych źródeł, z podziałem na motywację wewnętrzną i zewnętrzną, stanowi wartość dodaną artykułu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies