Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ecological aspects of using mixtures of canola oil with n-hexane in diesel engine

Tytuł:
Ecological aspects of using mixtures of canola oil with n-hexane in diesel engine
Autorzy:
Longwic, Rafał
Sander, Przemysław
Tatarynow, Dawid
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2097661.pdf
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Naukowe Silników Spalinowych
Tematy:
Diesel engine
nitrogen oxides
hydrocarbons
carbon dioxide
combustion
canola oil
n-hexane
common rail
silnik Diesla
tlenki azotu
węglowodory
dwutlenek węgla
spalanie
olej rzepakowy
n-heksan
Common Rail
Źródło:
Combustion Engines; 2022, 61, 3; 56--60
2300-9896
2658-1442
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The article discusses the results of research on the use of canola oil and canola oil with the addition of n-hexane in a compression-ignition engine. An engine with a Common Rail injection system was tested in real traffic conditions on the road and on a chassis dynamometer. The tested fuels were fed to the engine by an additional fuel supply system. An analysis of the effect of the addition of n-hexane on the emission of the main components of toxic exhaust gases was carried out. The proposed solution may contribute to extending the service life of currently used compression ignition engines due to the improvement of the ecological properties of this type of drive sources.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies