Głównym celem pracy jest charakterystyka stresu informacyjnego, jako odmiany stresu związanego z rozwojem społeczeństwa informacyjnego. Celem pośrednim jest wskazanie na mechanizm jego powstawania i możliwe konsekwencje zdrowotne. Do przygotowania artykułu posłużono się metodą analizy i krytyki piśmiennictwa. Scharakteryzowano w ten sposób definicję stresu biologicznego, psychologicznego oraz stresu informacyjnego. Zaprezentowano stresory związane z występowaniem stresu informacyjnego. Przegląd literatury wskazuje na zainteresowanie zjawiskiem stresu informacyjnego w dziedzinie psychologii oraz informatologii. Teoretyczne rozważania na temat stresu informacyjnego stanowią podstawę do podjęcia empirycznych badań w tym zakresie.
The main aim of this article is to characterise information stress as a form of stress connected with the development of the information society. An intermediate goal is to point to the mechanism of its formation and possible health consequences. The article was prepared with the use of critical analysis of literature, whereby the definitions of biological, psychological and information stress were demonstrated. Stressors associated with the incidence of information stress were shown. The review of publications indicates interest in the phenomenon of information stress from the fields of psychology and information science.The theoretical reflections on information stress are the basis for empirical research in this field.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00