Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Enhanced aging resistance of poly(ε-caprolactone)/brewers’ spent grain composites

Tytuł:
Enhanced aging resistance of poly(ε-caprolactone)/brewers’ spent grain composites
Odporność starzeniowa kompozytów poli(ε-kaprolakton)/młóto browarniane
Autorzy:
Hejna, Aleksander
Formela, Krzysztof
Barczewski, Mateusz
Kuang, Tairong
Saeb, Mohammad Reza
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2088261.pdf
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Chemii Przemysłowej
Tematy:
młóto browarniane
poli(ε-kaprolakton)
kompozyty polimerowo-drzewne
modyfikacja napełniacza
odporność starzeniowa
brewers' spent grain
aging resistance
filler modification
wood-polymer composites
Źródło:
Polimery; 2022, 67, 1; 1--12
0032-2725
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The presented paper investigated the influence of the brewers’ spent grain (BSG) extrusion parameters on the photo-oxidative resistance of poly(ε-caprolactone)-based wood polymer composites. Filler samples characterized by the higher melanoidin content were more efficient in hindering of polymer degradation, inhibiting the decomposition of the polymer amorphous phase. As a result, deterioration of mechanical performance was limited, which was expressed by the higher values of aging factor for samples containing BSG extruded at higher temperatures.

W prezentowanej pracy zbadano wpływ parametrów wytłaczania młóta browarnianego na odporność fotooksydacyjną kompozytów polimerowo-drzewnych na osnowie poli(ε-kaprolaktonu). Próbki napełniaczy o wyższej zawartości melanoidyn skuteczniej spowalniały degradację polimeru, hamując dekompozycję fazy amorficznej polimeru. W efekcie, obserwowano wyższe wartości współczynnika starzenia dla próbek zawierających młóto browarniane wytłaczane w wyższej temperaturze, co oznacza ograniczone zmniejszenie właściwości mechanicznych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies