Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Nowa koncepcja polikryzysów w świetle dyrektywy 2022/2557 w sprawie odporności podmiotów krytycznych (dyrektywy CER)

Tytuł:
Nowa koncepcja polikryzysów w świetle dyrektywy 2022/2557 w sprawie odporności podmiotów krytycznych (dyrektywy CER)
Autorzy:
Długosz, Tomasz
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/20874726.pdf
Data publikacji:
2023-04-03
Wydawca:
Uniwersytet Warszawski. Wydawnictwo Naukowe Wydziału Zarządzania
Tematy:
polikryzysy
infrastruktura krytyczna
podmioty krytyczne
usługi kluczowe
zarządzenie kryzysowe
sektor energetyki
Źródło:
internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny; 2023, 12, 2; 72-82
2299-5749
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Autor zajmuje się koncepcją polikryzysów, która może znaleźć zastosowanie przy zwiększaniu odporności tzw. podmiotów krytycznych i ochronie infrastruktury krytycznej. Dochodzi do wniosku, że jest to koncepcja, która zwraca uwagę na pewne ponadsystemowe zagrożenia i na reaktywność systemów społecznych na te zagrożenia. Jego zdaniem dyrektywa CER w sprawie odporności podmiotów krytycznych nakazuje w szerokim zakresie uwzględniać współzależności międzysystemowe, tworząc pole do wykorzystania koncepcji polikryzysów. Autor wyraża obawę, że możliwe uwikłanie ideologiczne koncepcji polikryzysów będzie prowadzić do nieproporcjonalnej ochrony infrastruktury krytycznej w stosunku do prawdziwych zagrożeń.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies