Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fillet effect on the bending crashworthiness of thin-walled square tubes

Tytuł:
Fillet effect on the bending crashworthiness of thin-walled square tubes
Autorzy:
Xie, Zhongyou
Zhao, Zhixian
Zhou, Xiuneng
Li, Cheng
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2086940.pdf
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Mechaniki Teoretycznej i Stosowanej
Tematy:
thin-walled square tubes
bending crashworthiness
fillet effect
three-point bending
finite element analysis
Źródło:
Journal of Theoretical and Applied Mechanics; 2022, 60, 1; 103--111
1429-2955
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Filleting four corners of square tubes is suggested to reduce the peak force and improve energy absorbing performance. Three-point bending tests are conducted to investigate fillet radius effects employing an ABAQUS explicit code. Three cases characterized by the ratio of width to thickness are considered. Fillet greatly reduces the maximum forces compared with square cross-sections, and the normalized maximum forces decrease with increasing wall thickness when the fillet radius is larger. Additionally, the fillet dramatically improves SEA (Specific Energy Absorption). The normalized CFE (Crash Load Efficiency) significantly exceeds that of the square ones, and the normalized CLEs are almost identical with the increasing fillet radius.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies