Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Oxygen isotope analysis of shark teeth phosphates from Bartonian (Eocene) deposits in Mangyshlak peninsula, Kazakhstan

Tytuł:
Oxygen isotope analysis of shark teeth phosphates from Bartonian (Eocene) deposits in Mangyshlak peninsula, Kazakhstan
Autorzy:
Pelc, Andrzej
Hałas, Stanisław
Niedźwiedzki, Robert
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2086485.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Mineralogiczne
Tematy:
Bartonian
carbonate
Mangyshlak peninsula
phosphate
shark teeth
δ18O
δ13C
Źródło:
Mineralogia; 2011, 42, 1; 53--61
1899-8291
1899-8526
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 Unported
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
We report the results of high-precision (±0.05‰) oxygen isotope analysis of phosphates in 6 teeth of fossil sharks from the Mangyshlak peninsula. This precision was achieved by the offline preparation of CO2 which was then analyzed on a dual-inlet and triple-collector IRMS. The teeth samples were separated from Middle- and Late Bartonian sediments cropping out in two locations, Usak and Kuilus. Seawater temperatures calculated from the δ18O data vary from 23–41oC. However, these temperatures are probably overestimated due to freshwater inflow. The data point at higher temperature in the Late Bartonian than in the Middle Bartonian and suggest differences in the depth habitats of the shark species studied.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies