Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparison of Sensitivity of Autotrophic and Heterotrophic Microorganisms to the Pollution of Natural Water with Rare Earth Elements (Lanthanum and Cerium)

Tytuł:
Comparison of Sensitivity of Autotrophic and Heterotrophic Microorganisms to the Pollution of Natural Water with Rare Earth Elements (Lanthanum and Cerium)
Autorzy:
Lozhkina, Roza A.
Olkova, Anna S.
Koval, Ekaterina V.
Tomilina, Irina I.
Sysolyatina, Maria A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2086379.pdf
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Ekologicznej
Tematy:
rare earth elements
lanthanum
cerium
bioassay
Nostoc linckia
Chlorella vulgaris
Paramecium caudatum
Escherichia coli
Źródło:
Journal of Ecological Engineering; 2022, 23, 4; 58--63
2299-8993
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The purpose of the work was to compare the sensitivity of autotrophic and heterotrophic organisms used in bioassay to lanthanum and cerium under the conditions of a model experiment with aqueous media. Using bioassay methods, the pre-lethal effects of La and Ce in heterotrophic Paramecium caudatum and Escherichia coli, as well as autotrophic Chlorella vulgaris and Nostoc linckia were determined. Model solutions of La2 (SO4)3∙8H2O and Ce2 (SO4)3∙8H2O were tested in the concentration range of 0.1–200 mg/l. As a result, it was shown that heterotrophic organisms are more sensitive to water pollution with La and Ce than autotrophic ones. According to the totality of experiments, cerium turned out to be more toxic than lanthanum. When planning the environmental studies of wastewater or reservoirs polluted with REE, it is recommended to focus on comparative sensitivity of bioassay methods, taking into account the test-functions used: bioassay for chemotaxis of P. caudatum > bioassay for changes in bioluminescence of E. coli (strain M-17) > bioassay for the content of chlorophyll а and intensity of lipid peroxidation in N. linckia > bioassay on the increase in the number of Cl. vulgaris.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies