Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Deformacja warunków anemometrycznych w Szczecinie

Tytuł:
Deformacja warunków anemometrycznych w Szczecinie
Deformation of the anemometric conditions in Szczecin
Autorzy:
Nidzgorska-Lencewicz, J.
Czarnecka, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2084449.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Uniwersytet Warszawski. Wydział Geografii i Studiów Regionalnych
Źródło:
Prace i Studia Geograficzne; 2011, 47; 401-408
0208-4589
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
On the basis of hourly results of automatic measurements carried out at three immission stations in the years 2005-2009 in the system of air quality monitoring, the differentiation of wind speed and direction in the area of the Szczecin agglomeration was described. It was shown that, in comparison with the open area, the largest deformation of the anemometric conditions that occur when SW winds blow, is characteristic of the densely built-up area in the centre of the town and a smaller deformation of these conditions is characteristic of a multi-storey built-up region. In the central part of Szczecin, the wind speed is more than twice as low as that in the unbuilt-up area, in the outskirts of the town, and the frequency of stillness periods amounts to 16% during a year and increases up to about 30% in night hours in spring and summer.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies