Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of tomato cream soup physical parameters on satiety potential level

Tytuł:
Influence of tomato cream soup physical parameters on satiety potential level
Autorzy:
Skotnicka, M.
Ocieczek, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2083762.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Agrofizyki PAN
Tematy:
density
viscosity
weight
satiety level
Źródło:
Acta Agrophysica; 2019, 26, 4; 5-21
1234-4125
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This study analysed the diversity of subjectively perceived satiety level induced by the consumption of isocaloric portions of tomato cream soup, prepared with starch additions such as potatoes, pearl barley, pasta and white rice, in the context of differences in weight, viscosity and density of individual tomato cream soups.The study assumed that diversity of physical parameters of soups, determined by the type of the starch addition, affects the feeling of satiety after consumption. Determination of the satiety level after consumption of an isocaloric portion of soup was carried out among 186 persons. For each of the examined soups, weight, viscosity and density of the isocaloric portion was determined. The level of subjectively perceived satiety after consumption of an isocaloric portion of soup was determined using the unstructured visual analogue scale, VAS. The weight of the isocaloric portion was determined by weighing, viscosity was determined using the Brookfield DV-III model viscometer, with the “Rheocalc” software, density was determined using the pycnometer. The highest satiety potential, expressed as the area under the curve (AUC = (VAS, t)), was found for tomato soup with potato AUC, and the lowest – tomato soup with pasta. The soup with potatoes demonstrated the highest weight, the highest viscosity and the lowest density of an isocaloric portion. The comparison of the parameter values for multiple regression equations, determining the relation between AUC values and the examined physical properties of soups, demonstrated that soups of high weight, significant viscosity and low density of the isocaloric portion show a high ability to induce the feeling of satiety.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies