Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

O zachowaniu się przy stole

Tytuł:
O zachowaniu się przy stole
Autorzy:
Dubisz, Stanisław
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2083678.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Towarzystwo Kultury Języka
Źródło:
Poradnik Językowy; 2019, 763, 4; 60-74
0551-5343
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The festive custom and culinary vocabulary are two components of the Polish culture which have undergone intensive transformations. Originally, in the Old Polish period, the lexical field of this vocabulary covered between one and two hundred units, in the Middle Polish period – a few hundred units, and nowadays – a few thousand units. At the same time, both lexis and customs have been subject to continuous internationalisation processes, which have intensified in particular over the past two hundred years. At present, native words constitute ca. 30% of the lexis falling into this field, and borrowings – ca. 50%. The vocabulary common to various variants of Polish (including ones with the Proto-Slavic and Old Polish origin) is strongly present in native lexis.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies