Due to inadequate efforts to reinforce nitrogen fixation capability of bean via symbiosis
with rhizobia, improvement of bean productivity is still highly dependent on chemical fer-
tilization. An advanced understanding of agro-ecosystem-bean-Rhizobium interaction is
required to improve symbiosis efficiency. Thus, seasonal development of rhizobial nodu-
lation was characterized according to 20 agro-ecological properties for 122 commercial
bean fields. Principal component analysis identified soil texture as a major descriptor of
agrosystem-bean-disease-Rhizobium interaction. Nonparametric correlation analysis indi-
cated significant associations of root nodulation with bean class, fungicidal treatment of
seed and soil, Fusarium root rot index, planting date and depth, soil texture, clay and sand
content. Ordinal regression analysis demonstrated that rhizobial nodulation was improved
by applying initial drought, heavier soil textures with greater organic matter and neutral
pH, using herbicides and manure, growing white beans, irrigating every 7–9 days, later
sowing in June, reducing disease and weed, shallower seeding, sowing beans after alfalfa,
avoiding fungicidal treatment of seed and soil, and omitting urea application. This large-
scale study provided novel information on a comprehensive number of agronomic prac-
tices as potential tools for improving bean-Rhizobium symbiosis for sustainable legume
production systems.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00