Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ spożywania nadmiernej ilości cukrów prostych i przetworzonej żywności na rozwój grzybicy ogólnoustrojowej oraz stan wiedzy ankietowanych na ten temat

Tytuł:
Wpływ spożywania nadmiernej ilości cukrów prostych i przetworzonej żywności na rozwój grzybicy ogólnoustrojowej oraz stan wiedzy ankietowanych na ten temat
Effect of consuming excessive amounts of simple sugars and processed foods on the development of systemic mycosis and knowledge of respondents on this subject
Autorzy:
Pietras, K.
Lesiów, T.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2080601.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Tematy:
badania ankietowe
wiedza zywieniowa
zywienie czlowieka
dieta
zywnosc gleboko przetworzona
cukry proste
spozycie zywnosci
choroby czlowieka
grzybica ogolnoustrojowa
zagrozenia zdrowia
Źródło:
Nauki Inżynierskie i Technologie; 2019, 3(34); 56-71
2449-9773
2080-5985
Język:
polski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Grzybica ogólnoustrojowa może doprowadzić do wielu chorób autoimmunologicznych oraz nowotworów. Celem pracy było ukazanie szkodliwego działania cukru i przetworzonej żywności na organizm człowieka oraz ocena wiedzy na temat grzybicy ogólnoustrojowej wśród osób w różnym przedziale wiekowym. Spośród 110 ankietowanych aż 70 osób (66,4%) nie wiedziało, czym jest grzybica ogólnoustrojowa. Respondenci nie zdawali sobie sprawy, jak objawia się choroba (60%) i jakie czynniki mogą sprzyjać jej rozwojowi (53,6%). Świadomość żywieniowa związana z tą jednostką chorobową również była niewielka. Ankietowani nie wiedzieli, jak należy diagnozować i leczyć kandydozę, a także jak uniemożliwić nawrót choroby. Postawienie właściwej diagnozy w przypadku grzybicy ogólnoustrojowej jest utrudnione ze względu na zróżnicowane objawy. Istotne znaczenie ma walka z tą chorobą przez konsekwentne stosowanie diety. Przede wszystkim należy wykluczyć lub ograniczyć do minimum cukier oraz produkty, które są wysoko przetworzone.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies