Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Surface modification of bioceramics by PEG grafting

Tytuł:
Surface modification of bioceramics by PEG grafting
Autorzy:
Adamska, K.
Woźniak, M.
Voelkel, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2080008.pdf
Data publikacji:
2010-01-01
Wydawca:
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej. Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej
Źródło:
Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska, sectio AA – Chemia; 2010, 65; 31-44
2083-358X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Surface modification of Hydroxyapatite (HAp) and β-Tricalcium phosphate (β-TCP) powders was performed using hexamethylene diisocyanate (HMDI) as a coupling agent. Polyethylene glycol (Mw = 2000) was grafted to the surface of these ceramic materials. Different methods were used to characterize modified surfaces. Fourier transform infrared (FT-IR) and Attenuated Total Reflection Fourier Transform Infrared (FTIR/ATR) technique analyses confirmed the modification reaction on HAp and β-TCP surfaces. BET isotherm analysis showed the changes in textural properties of materials after modification. Elemental analysis was performed to confirm a presence of selected elements from modifier and coupling agent. Examination of dispersion stability of materials in different solvents show better stability for samples of β-TCP than HAp.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies