Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Increases in the temperature and salinity of deep and intermediate waters in the West Spitsbergen Current region in 1997–2016

Tytuł:
Increases in the temperature and salinity of deep and intermediate waters in the West Spitsbergen Current region in 1997–2016
Autorzy:
Merchel, M.
Walczowski, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2079090.pdf
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Oceanologii PAN
Tematy:
climate change
deep water
temperature
salinity
intermediate water
West Spitsbergen current
hydrographic data
Źródło:
Oceanologia; 2020, 62, 4PA; 501-510
0078-3234
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This study investigated the temporal variability in the basic physical properties of deep and intermediate waters in the West Spitsbergen Current region at 76°30’N latitude from 1997 to 2016. Emphasis was placed on quantifying the changes in temperature and salinity and determining the potential drivers of these changes. Hydrographic data were obtained during annual summer cruises aboard the r/v Oceania in the Nordic Seas. The increase in the water temperature, which was especially strong in the western part of the investigated section, was associated with considerable changes in the water layers salinity. The temperature and salinity of the intermediate water increased much faster (0.021°C yr−1 and 0.0022 yr−1, respectively) than those of the deep water (0.009°C yr−1 and 0.0004 yr−1, respectively). The warming rate in the upper 2000 m was also higher than the mean warming rate of the global ocean. The source of the deep water temperature and salinity increases was the deep water inflow from the Arctic Ocean into the Greenland Sea. In contrast, the increase in these properties in the intermediate water was associated with the advection of warmer and more saline Atlantic Water from the North Atlantic to the Nordic Seas.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies