Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zinc speciation in soil under various rates of sewage sludge and liming

Tytuł:
Zinc speciation in soil under various rates of sewage sludge and liming
Autorzy:
Malinowska, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/207821.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Politechnika Wrocławska. Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej
Tematy:
heavy metals
liming soil
trace elements
metale ciężkie
wapnowanie gleby
pierwiastki śladowe
Źródło:
Environment Protection Engineering; 2016, 42, 4; 5-15
0324-8828
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The influence of sewage sludge doses and liming on the speciation of zinc in the soil has been investigated. For the highest dose of sludge, 15 wt. %, more than twofold increase in zinc content compared with the control has been observed. Based on sequential analysis of zinc content in sewage sludge, it was found that its concentration in the easily soluble and exchangeable fractions was low while it was the highest in the organic fraction. The concentration of zinc in selected soil fractions was dependent on the sludge dose and liming. In the first year of the experiment, zinc was mainly bound to organic matter and residual, while in the second year – to organic matter. In limed soil, much more zinc was bound to the residual fraction compared with the soil without liming.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies