Polski rynek dostaw jedzenia na żądanie klienta (food delivery) to wschodzący sektor
w ramach gospodarki cyfrowej, który doświadczył przyspieszenia w czasie pandemii Sars-
-Cov-2. Praca kurierów w ramach globalnych, korporacyjnych platform typu Uber Eats,
Glovo czy Wolt nigdy wcześniej nie miała tak dużego społecznego znaczenia. Jednak za
hasłem pracy platformowej kryje się wiele negatywnych zjawisk (niskie zarobki, długie
godziny pracy czy algorytmiczne zarządzanie, na które kurier nie ma wpływu). Wykorzy-
stując teorię przyspieszenia społecznego jako inspirację teoretyczną, w artykule staram się
odpowiedzieć na pytanie, czy platformowe kooperatywy mogą być w Polsce alternatywą
dla globalnych platform cyfrowych. Istotnym kontekstem jest tutaj pandemia Sars-Cov-2.
W artykule wykorzystano wyniki wywiadów pogłębionych z kurierami, partnerami flo-
towymi* oraz założycielami/właścicielami kooperatyw platformowych z branży dostaw
jedzenia na żądanie w Polsce.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00