Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza czynników wpływających na zmiany składu chemicznego wód przeznaczonych do spożycia

Tytuł:
Analiza czynników wpływających na zmiany składu chemicznego wód przeznaczonych do spożycia
Analysis of factors influencing changes of drinking water chemical composition
Autorzy:
Wątor, K.
Kmiecik, E.
Postawa, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2075619.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Państwowy Instytut Geologiczny – Państwowy Instytut Badawczy
Tematy:
woda pitna
analiza czynników
drinking water
factor analysis
Źródło:
Przegląd Geologiczny; 2017, 65, 11/2; 1388--1392
0033-2151
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Drinking water samples were collected from 501 points in five cities located in south Poland - Kraków, Myszków, Jaworzno, Racibórz and Kamienna Góra, using the random daytime sam-pling method (RDT). All samples were collected by trained samplers from randomly chosen buildings, at random hours and without prior flushing. Analysis of chemical composition of water samples was conducted at the certified Hydrogeochemical Laboratory of AGH - University of Science and Technology in Kraków. Concentrations of selected trace elements (As, Cr, Zn, Al, Cd, Mn, Cu, Ni, Pb, Fe) and major ions (Na, Ca, Mg, K, Cl-, SO42-, HCO3¯) were measured. The principal component analysis was performed. The dimension reduction was made on the basis of major ions. Two principal components were used: the first one was dependent on the concentration of Cľ , SO42-, NaandK, and the second one included the concentration of Mg, Ca and HCO-. The analysis indicated a diversity of the results in virtue of sampling site. Three groups of results were clearly indicated: the first one represented water samples from Kraków and Kamienna Góra, the second one - samples from Myszków and Racibórz, and the third group was were the samples collected in Jaworzno. This diversity results from the type of water intake (groundwater and surface water), manner of water water supply systems.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies