Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of sonication and stirring on ultrafiltration of fermentation broth

Tytuł:
The effect of sonication and stirring on ultrafiltration of fermentation broth
Autorzy:
Lemmer, Balázs
Jákói, Zoltán
Gulyás, Nikolett
Kertész, Szabolcs
Beszédes, Sándor
László, Zsuzsanna
Hodúr, Cecilia
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/207543.pdf
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Politechnika Wrocławska. Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej
Tematy:
sonication
fermentation broth
membrane separation
sonifikacja
brzeczka fermentacyjna
separacja membranowa
Źródło:
Environment Protection Engineering; 2020, 46, 1; 49-62
0324-8828
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Membrane separation is a widely used technique whose main obstacle is membrane fouling, during which a solution or particles accumulate on the membrane surface or inside its pores. This phenomenon causes both reversible and irreversible flow resistances that can be minimized with complementary techniques such as sonication and/or stirring. The application of ultrasonic energy can increase the flux by breaking the concentration polarization and cake layer on the membrane surface without affecting the intrinsic permeability of the membrane. Our work focused on cellulase and β-glucosidase enzyme recovery through sonicated/stirred ultrafiltration from the real fermentation broth, at which the fermentation liquid was produced from tobacco plants. Membrane filtrations were carried out in a laboratory-grade batch ultrafiltration cell, extended with stirrer and ultrasound processor. The effects of stirring speed and ultrasound treatment were investigated on the membrane’s permeate flux efficiency and on the quality of recycled enzymes. Resistance values were calculated by the resistance-in-series model, as well as by Hermia’s analysis, to reveal deeper, process-related information. Our results revealed that enzymes could be efficiently separated from real fermentation broth. Furthermore, the enzyme activity test showed that neither stirred nor sonicated processes were detrimental to the enzyme activity.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies